Civilisationernas undergång

USA utvann (2013) inom sitt land olja motsvarande 60 procent av sin oljekonsumtion. Amerikanarna konsumerar ~10 liter per person och dag. Men USA:s oljereserver är i princip slut (2018) om vi inte räknar med oljeskiffer och svårtillgängliga oljereserver. USA kan leva på Saudi-Arabiens oljereserver enbart i realistiskt eller optimistiskt, beroende på hur man ser det, 30 år. Oljereserverna vid Golanhöjderna beräknas överstiga Saudi-Arabiens oljereserver.

Kanada sitter på 170 miljarder tunnor råolja, en fjärdeplats i världen och de exporterar 2 671 miljoner tunnor olja per dag, varav allt eller det mesta går till USA. Och Venezuela, som exporterar olja till Kina men mest till USA, sitter på en av världens två största oljereserver varav den andra är Ugandas, dvs. ca 300 miljarder tunnor olja. Venezuela har en plats 11 i världen när det kommer till produktion av råolja. De exporterar 1 514 miljoner tunnor olja per dag. Kina får köpa knappt hälften av den oljeexport som USA krämar ur Venezuela. Det är på grund av Venezuelas geografiska läge och ingenting annat, som gör att Kina inte har en större del av den kakan.

USA importerar totalt 7 850 miljoner tunnor olja per dag. Det betyder att de måste importera mer än hälften av dessa 7 850 miljoner tunnor olja från Mellanöstern huvudsakligen. Det skulle i teorin innebära att de kan klara sig i ca 40 år genom att importera olja från bara Saudi-Arabien, Kanada och Venezuela så länge som produktionen och kakan är konstant. Men då har de inga allierade i Europa att ta hänsyn till och de måste ha i alla fall Storbritannien med sig.

I CIA WORLD FACTBOOK 2018-2019 nämns ingenting om några bevisade större oljereserver i Israel, men detta var väntat i det här skedet oavsett om det finns någon nämnvärd olja vid Golanhöjderna eller inte. De tycker inte om att ljuga, men det är faktiskt inte bevisat bortom all tvivel att det skulle finnas olja i stora kvantiteter vid Golanhöjderna. Det kan bli ett lika misslyckat projekt som med den förmodade gasen i Siljansringen i Sverige för tre-fyra decennier sedan.

Den europeiska civilisationen har kanske 20 år kvar av sin livstid om vi inte pumpar upp våra muskler. USA:s krigsmakt är en expeditionär sådan och kommer inte att kunna mäta sig med Europas sammanlagda försvarsmakter, åtminstone inte på marken och åtminstone inte utan någon trygg hamn och uppsamlingsplats och inte utan trygga baser.

Men amerikanarna har inget intresse av att ockupera det norra Fastlandseuropa. Om USA tillsammans med Storbritannien hoggar oljan och kör över eller ignorerar de flesta europeiska länder i processen, så blir det England som får sitta kvar med notan. Det kommer att sluta med ett England ofrivilligt snöpt av USA precis som de snöptes av romarna under folkvandringstid. Vi gör inte så. Vi sitter på den bästa magnetiska järnmalmen i världen, men vi skulle aldrig vara så dumma att vi trodde att vi kunde bli isolationistiska medan resten av Europa eller världen faller tillbaka till medeltiden. I så fall så hade vi måst räkna med ett krig mot en övermäktig motståndare. Fast i vårt fall hade ett krig mot oss av européerna inte behövts. Vi hade gått under logistiskt och materiellt ändå.

Amerikas och Europas civilisationer går under tillsammans, med eller utan ett storkrig. Men lycka till med att försöka få Trump att förstå det!

Rysslands oljereserver beräknas till 80 miljarder fat (2017). Det räcker i 20 år om Ryssland tvingas att förse Europa och Kina med den olja dessa är vana vid att konsumera hela tiden igenom. Idag exporterar Ryssland ~50 procent av sin producerade olja.

Azerbajdzjans olja räcker i 23 år med nuvarande produktionstakt som är förhållandevis låg.

Norges oljereserver var 1/6 av USA:s (2017). Norrmännen producerar 1 648 000 fat olja per dag (2016). De behåller 253 000 av dessa fat olja för eget bruk (2016). Exporten ligger på ~80 procent av den totala produktionen. Norge klarar att producera olja i ytterligare 10 år med nuvarande produktionstakt.

Sverige importerar 394 000 fat olja per dag (2016). 45 procent av den råoljan kommer från Ryssland. 26 procent kom från Norge, Nigeria stod för 10 procent, Venezuela för 7 procent och Danmark stod för 13 procent (2016).

Källa; CIA WORLD FACTBOOK.

Världens oljereserver på 1 biljon 726 miljarder fat olja (2017) räcker till hela världen i kanske 19 år från år 2018. Men det finns en osäkerhet i de här skattningarna. Nya oljefält upptäcks med jämna mellanrum och man har sagt sedan 1991 att vi har uppnått peak oil.

Fosfater används till gödsel som sprids på åkrar över hela världen för att uppnå signifikant större skördar. Uppskattningarna av fosfatproduktionen är ibland snåriga att förstå eftersom fosfaten bryts i olika form. Den dominerande formen är ”Phosphate Rock”, ett mineral som oftast bryts i dagbrott.

2/3-delar av produktionen sker i Kina, USA och Marocko/Västsahara. Marocko och det av Marocko ockuperade Västsahara står för 30 procent av exportmarknaden. USA:s fosfatreserver räcker i kanske 30 år för amerikanskt bruk. De exporterar ingen fosfatmalm. Det gör inte Kina heller.

Världens fosfatreserver uppskattas till ca 15 miljarder ton vilket räcker för världskonsumtionen i ~90 år med dagens teknik, enligt US Geological Survey. Fosfatproduktionen i världen hinner inte komma till en kritiskt låg nivå innan världens oljereserver sinar. Därmed blir fosfatproduktionen i Marocko/Västsahara strategiskt sekundär. Detta hindrade inte USA från att under Obama skriva ett bilateralt handelsvatal med Marocko 2006. Europeiska Unionen hoppade på tåget först två år senare.

Roger M. Klang, försvarspolitisk talesperson för Kristna Värdepartiet

Annonser
Categories: Kina, Kristna Värdepartiet, Råolja, Ryssland, Sydamerika, USA | Etiketter: , , , , | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: