Alliansen Finland-Danmark

Det som började som en rysk och sedermera en amerikansk förtalskampanj mot Sverige i forum som Quora på nätet, har utvecklat sig till en nordisk grannfiendskap mot Sverige.

Vad skulle det innebära för oss svenskar om Finland och Danmark ingick en allians mot Sverige? För att besvara den frågan måste vi först titta lite på Finlands strategiska situation. Finland har inte längre tillgång till någon hamn vid Barents hav, som de hade vid tiden före andra världskriget. De kan alltså inte räkna med att använda någon rysk hamn för att försörja sitt eget folk. De blir således tvungna att alliera sig med åtminstone Danmark bland våra nordiska grannländer, för att försäkra sig om fri passage genom Öresund eller det danska Stora bält. De blir beroende av att Danmark kontrollerar Skåne och Blekinge med Karlskrona Örlogsbas. Annars drivs de ojämförligt mycket i händerna på Ryssland. Men finnarna ser sig sannolikt även nödgade till att invadera norra Norrland för tillgång till den svenska järnvägen till den norska hamnen i Narvik, för att inte hamna helt i händerna på danskarna. Där kommer Norge in i bilden. De måste hålla norrmännen glada. Hur gör de det? Genom att erbjuda norrmännen ekonomisk vinning. Hur? Malmfälten i Kiruna, energi, joint venture. För att riktigt göra Sverige till en slavstat så vill de säkert göra Göteborg till en norsk stad, som kontrollerar infarten av varor till Sverige.

Det de inte kan komma förbi är att vi kan ’andas under vatten’. Men det är trots allt ganska fåfänga förhoppningar våra potentiella fiender har.

Några funderingar

Det Finland försöker göra är att sänka Sverige. Det kan diskuteras hur mycket hjälp Finland fick från Sverige i deras förra krig mot Ryssland. Var det för lite? Var det mycket? Man kan argumentera för bägge. Men det vi inte gjorde var att hjälpa Ryssland angripa och ockupera Finland! Så mycket kan vi vara överens om, vem vi än frågar. Vår hjälp kan till och med ha tippat över vågskålen mot ett sovjetiskt misslyckande. Det är inte alls osannolikt. Sedan kan man argumentera för att vi gjorde allt vi gjorde för Finland i eget intresse. Men då kan man argumentera för att USA slogs i andra Världskriget och i Koreakriget i eget intresse. Detta ändrar dock inte på det faktum att Europa och Sydkorea var benefaktor för den amerikanska hjälpen. Det är nästan alltid så att hjälp i krig är villkorad på ett eller annat sätt. Det minst negativa man kan säga om Finland är att de är otacksamma. Objektivare än så här kan man inte bli.

Vi ses väl förmodligen på slagfältet. Ja inte jag, jag sitter ju hemma i relativ säkerhet. Men jag sticker ut hakan.

Kategorier: Östersjöinloppen, Baltic Sea, Barents Sea, Defense, Politics, Russia, Ryssland | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: