Det elektromagnetiska spektrumet

Den översta raden med Y:n och N:n visar vilken strålning som kan ta sig ned i atmosfären till Jorden. Y står för Yes och N står för No. Som ni ser så är det endast radiostrålning av en viss våglängd och synligt ljus som kan ta sig igenom atmosfären. De gråa rutorna är gråzoner. Men den översta radens svartvita/grå skala visar inte rätt eftersom det behövs en frekvens på väl över 9 MHz eller 9×106 svängningar per sekund (mitt emellan buildings och humans i Frequency Hz skalan ovan) för att tränga igenom atmosfären, och bilden visar felaktigt att man kan tränga igenom atmosfären med 104 Hertz radiofrekvens eller 10,000 svängningar per sekund. Den vita skalan Y till vänster längst upp skulle egentligen vara placerad där gråskalan är till höger om den. En hertz (1 Hz) är lika med en svängning per sekund, så 9 MHz är lika med 9 miljoner svängningar per sekund. Ljuset färdas i 300,000,000 meter i sekunden så det blir 300,000,000/9,000,000=33.3333 meter våglängd för 9 MHz. M i MHz står för Mega, alltså 1 miljon.

Den röda spiralfjäderliknande linjen i bilden visar imaginärt men inte bildligt hur strålningen från vänster till höger går från ofarlig radio för människor, till dödlig Gamma för människor. Dödligheten hänger helt och hållet på hur kort våglängden är. Man kan också säga att ju kortare våglängd desto högre frekvens (antal svängningar). Den längsta våglängden är en kilometer eller 103 meter eller 10 x 10 x 10 meter alltså 1000 m för kortvågsradiostrålning eller det som tidigare kallades Långvåg. Som ni kan se själva i bilden ovan så är mikrovågor inte dödliga likt Gammastrålning är. Fast skulle man kunna krypa in i en mikrovågsugn och sätta igång den så skulle man koka. Men strålningen har inte en hög frekvens och är inte radioaktiv, strålningen från mikrovågor är ofarligare än solljuset ur strålningssynpunkt, eftersom mikrovågor ligger längre till vänster på skalan ovan än vad synligt ljus gör. Skillnaden i storlek är lika stor som storleken mellan en amöba och en fjäril. (Se även stycket sist – Hur funkar en mikrovågsugn?)

Under den röda imaginära våglängden i bilden ovan så har vi en rad som talar om våglängden för olika delar av det elektromagnetiska spektrumet. Kortvågsstrålning ligger längst till vänster och har alltså upp till en kilometers våglängd eller 103 meter. På andra sidan av skalan har vi Gammastrålning med 10-12 meters längd (tolv nollor följt av en etta) eller 0,000,000,000,001 av en meter. Så nu förstår du kanske varför den röda våglängdslinjen ovan är imaginär? Man kan inte rita så korta våglängder.

Därunder i bilden ovan har vi en bildlig jämförelse mellan skalor. Synligt ljus till exempel har enligt bilden en våglängd som är lika kort som en amöba medan till exempel mikrovågors våglängd är minst lika lång som en fjärils längd.

Ultraviolett strålning är lika lång som en molekyl. Långvarig utsatthet för ultraviolett strålning är därför farligare än att vara i solen men fortfarande mindre farligt i samma dos än att röntgas. Undvik att lysa med en UV-lampa i speglar och fönster så att inte ljuset studsar in i de känsliga ögonen! Peka den inte mot människor när den är tänd. De lär inte få cancer av att du gör det, men säkerhet kommer först. UV-lampor är inga leksaker.

I färgskalan ovan, raden näst längst ned, har vi antalet svängningar per sekund, frekvens eller Hertz i reella tal och vilka frekvenser som är synligt ljus vilket i skalan markeras med färgerna rött, gult, grönt, blått och violett.

Skillnaden i siffrornas valör mellan Radiation Type Wave (m) och Frequency Hz i bilden ovan är således att Radiation Type Wave beskriver svängningarna per meter och Frequency Hz beskriver svängningarna per sekund. Det är således fler svängningar per sekund ju längre till höger man kommer på skalan ovan eftersom ljuset färdas 300,000,000 meter per sekund (Hz) medan antalet svängningar per meter (Radiation Type Wave) är betydligt mer begränsat, 300,000,000 miljoner gånger mer begränsat. Skalan för Radiation Type Wave (m) går från en svängning per kilometer alltså 103, till en svängning per 10-12 meter eller 0,000,000,000,001 delar av en meter. Jag kan lägga till att 101 = 10 meter och 10-1 = 0.1 meter.

Den sista skalan i bilden är inte så viktig för din förståelse av det elektromagnetiska spektrumet.

Ljuset från min UV-lampa är på 10-8 eller 395 NanoMeter eller 39.5 gånger längre våglängd än en våglängd på 10-10 röntgenstrålning. Röntgenstrålning handskas man varsamt med men den är inte dödlig ens när den riktas direkt mot kroppen. Så du förstår kanske att det ska ganska mycket användning till för att en UV-lampa ska bli farlig för din hälsa. Särskilt som du inte ska rikta strålen mot dig själv eller andra.

Vad kan du ha en UV-lampa till då? UV-ljus kan döda bakterier. UV-ljus kan också avslöja urinfläckar från dina katter. UV-ljus kan se spermafläckar. Det måste sägas. UV-ljus kan se fläckar på din matta. UV-ljus kan se smuts. Kriminalpoliser använder UV-lampor i sitt arbete. UV-lampor med den här frekvensen är bra att ha för detektiver i största allmänhet. Man kan med fördel använda polariserade solglasögon vid upprepad användning av UV-lampan.

Hur funkar en mikrovågsugn?

Mikrovågorna kommer från en magnetron, ett elektronrör, som sätter fart på vattenmolekyler i maten. När molekylerna börjar fara hit och dit blir maten varm. Alla molekyler tar inte åt sig av mikrovågorna. Fasta ämnen som porslin — eller till och med is — påverkas inte på samma sätt.

Molekylen av en syre- och två väteatomer utgör en stark dipol, det vill säga den har egenskapen att vända sig efter laddningen i ett elektriskt fält. De korta radiovågor som används i radarutrustning ligger på en frekvens där vattenmolekylen kommer i resonans (självsvängning). Normalt häftar vattenmolekylerna fast vid varandra i kedjor där deras positiva och negativa sidor hänger samman, men detta bryter mikrovågorna upp. Vattenmolekylerna vänder sig i takt med att det elektriska fältet i mikrovågsugnen byter riktning hela 2,8 miljarder gånger i sekunden genom magnetronens, alltså elektronrörets inverkan. Mikrovågsugnar arbetar normalt vid cirka 2,4 GHz vilket motsvarar en våglängd av cirka 12 cm. Mikrovågsstrålning är inte farlig om den inte moduleras av en magnetron. Det är molekylernas rörelseenergi som värmer maten vid moduleringen. Andra ämnen i maten kan också vara dipoler, som exempelvis fetter.

5G

Det jobbas för fullt med 5G världen över. Men vad är det egentligen som är så speciellt med 5G? Hur kommer det påverka vår vardag? Och kanske viktigast av allt, är 5G farligt för vår hälsa?

WiFi använder våglängder mellan 2.4 GHz eller 2.4×109 eller 2,400,000,000 svängningar i sekunden, till 5 GHz eller 5×109 alltså 5,000,000,000 svängningar i sekunden. Det utgör ca +1 dm långa våglängder. Inte farligt.

5G-master använder våglängder upp till 300 GHz eller 3×1011 eller 300,000,000,000 svängningar i sekunden. Det utgör 0,001 meter eller 1 mm våglängd. Det är väl inom radiospektrumet. Strålningen är ofarlig för alla som inte befinner sig mycket nära strålkällan, typ fåglar som flyger för nära mobilmasten som då blir stekta sparvar. Längre ifrån strålkällan så är mobilstrålningen mindre farligt än solljuset.

Roger Klang

Källor:
https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/100-innovationer/mikrovagsugnen/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetiskt_spektrum

https://www.dstny.se/blogg/5g/

Annons
Kategorier: Elektromagnetiska spektrumet | Etiketter: , , | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: