METEOR VS. AMRAAM

På sajten The Warzone skriver Tyler Rogaway att den av flera europeiska länder utvecklade BVR-roboten METEOR inte nödvändigtvis är den bästa lösningen för alla jaktflygplan eller alla länder. Rogaway menar att lång räckvidd och ramjet i slutfasen av robotens bana visserligen ger fördelar, men inte mot femte generationens stealth-flyg typ F-35 och F-22.

”When a standard air-to-air missile is fired at a target it delivers the same amount of thrust over a certain period regardless of the tactical scenario. If the target can be reached without the rocket motor burning out, or shortly after it does so, the missile will have a high-energy state during its terminal attack phase. This will allow it to maneuver very hard, easily countering a target aircraft trying to evade the incoming missile. If the target is farther away, the missile will usually climb to a high altitude while its rocket motor is burning and then coast on its built-up energy with gravity on its side until it reaches the terminal phase of its flight (its final attack run).”

Jag kan tänka mig två svårigheter med att en robot klättrar till en hög höjd för att angripa en motståndare ovanifrån. En robot manövrerar på gyroinformation, och när en robot i ramjet-fasen flyger i mach 4.5 och ett fientligt flygplan flyger mot dig i kanske mach 0.8-0.9 så hinner gyron kanske inte med. När man har en kompetent motståndare på den elektroniska krigföringsfronten (EW) så kan Artificiell Intelligens (AI) ta för lång tid på sig för att besluta hur roboten ska manövrera för att slå ut ett manövrerande fientligt flygplan.

”Not only does this mean the Meteor will have more energy to maneuver during the endgame of the engagement, but this capability also drastically increases the size of the missile’s “no escape zone.” Basically, the Meteor has a far greater ability to “chase” and catch enemy aircraft over long ranges.”

Helt rätt.

”The F-15C’s APG-63V3 AESA can reach out much farther (on an order of multiples depending on the target and scenario) than the radar it is replacing. Being able to see bad guys at well over 100 miles away, but only being able to kill that bad guy at say 40 miles is an issue for the very unstealthy Eagle, but not so much for a low-observable fighter. In fact, the F-22 Raptor (and the F-35 eventually) really don’t need larger, longer-ranged missiles, they need more missiles.”

Delvis fel. Det kanske gäller för F-22, men F-35 byggdes just för att flygplanet skulle vara stealthigt och kunna avlossa BVR-robotar före motståndaren hann svara upp. Det kanske var ett feltänk redan från början eftersom det förutsätter att F-35 kan se den flygande motståndaren Beyond Visual Range utan att motståndaren upptäcker att det är belyst och att motståndarens BVR-robotar inte kan använda sig av signalerna från F-35 planet för att orientera sig mot F-35 målet. Saken är den att F-35 har dåliga kurvstridsegenskaper. Det innebär att det sätt som F-35 var tänkt att strida på med stand-off avstånd och BVR-robotar kommer att avskrivas och F-35 kommer att tvingas att strida på motståndarens villkor, förutsatt att motståndaren har ett bättre jaktflygplan för kurvstrid till sitt förfogande. Då har man förlorat alla fördelar med stealthiga 5:e generationens flyg. F-35 får också förlita sig på sin IR-stealth i större utsträckning.

”Finally, adding the AIM-9X to the F-22’s quiver will actually help with this deficiency as the missile has a limited intermediate range capability, but employing it against certain targets may be too close to comfort. A solution for this conundrum is quietly in the works in the form of a smaller BVR missile like Lockheed’s conceptual Cuda air-to-air missile, also nicknamed the “Halfaraam.” This thing is like the Small Diameter Bomb of air-to-air weapons and will theoretically increase the F-22’s beyond-visual-range missile load by at least double. The F-35 will also greatly benefit from it or a weapon like it.”

Rätt. Interoperabilitet är bra. Men de kommer att tvingas avsäga sig förmågan till att skjuta ”pushers” med långa räckvidd för att trycka bort motståndaren, vilket var en av de främsta fördelarna med F-35 och AMRAAM 120D. Dessutom så på kortare avstånd så spurtar en ramjetdriven robot som METEOR snabbare än en AMRAAM eller Cuda.

”The thing is air combat is changing rapidly. With advanced unmanned combat air vehicles and automated swarm warfare that comes with them likely already a reality, as well as innovative ideas like the Cuda in development and airborne laser weapons on the horizon, both the AIM-120D and the Meteor are feel far less revolutionary than what seems to be right around the corner.”

F-35 med inbyggda laservapen skulle kunna återta initiativet till amerikanarna vid kurvstrid. Men JAS-39 Gripen med inbyggd ögonbländande laser är en väg som vi bör titta närmare på här i Sverige, eftersom detta är mycket mer kostnadseffektivt.

Kategorier: Bok om andra världskriget | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: