Algoritmer för mobiltelefoner

Jag har studerat och jämfört min specialanpassade reklam på framförallt min Androidtelefon med mina inköp på nätet men också i butiker och storköpscenter. Jag kom fram till att, för att ta exemplet med mitt vanligen besökta storköpscenter, jag får reklam för särskilt anpassade varor i min mobil på de sajter jag vanligen besöker i min mobil, baserat på var i affären jag har stått stilla under den senaste inköpsrundan och de varor som finns på dessa ställen. Jag uppmuntrar alla läsare av detta att göra samma experiment.

Jag har också förstått att kameran på min mobil, och sannolikt även mikrofonen på samma enhet, kan se eller höra den omgivning som jag för tillfället håller telefonens fram eller baksida riktad emot. Hur vet jag det? Jag har t.ex. plötsligt fått reklam från kennlar strax efter att jag pratat med folk om hundraser. Det finns andra exempel också. Om vi ska ta det där med kameran i mobilen så har jag fått en många gånger upprepad reklam för medel eller salva mot artros. Jag har eller har haft ett svullet knä, vilket jag aldrig talar om med andra människor så det kan inte ha varit mikrofonen och det kan inte ha varit det att jag har köpt medel mot artros eller liknande, för det har jag aldrig gjort. Behöver jag tala om att jag när jag har handlat i olika butiker som Brothers och Dressman, får anpassad reklam från respektive butik en tid efteråt. Jag är ensamstående och jag får ofta reklam för olika dejtingsajter. Jag får alltid reklam i mobilen på studs för sömnmedel när jag går upp väldigt tidigt. Jag är en strategisk rådgivare så jag får ofta reklam för The World War Strategy game. När jag köper och äter mycket godis och dricker mycket läsk så får jag anpassad reklam för Long Life Health. ”Mobilen” vet att jag är medlem i Astronomiska Tycho Brahesällskapet. Särskilt på de israeliska nyhetssajter jag besöker förekommer detta utstuderade tillvägagångssätt. Jag hänger inte på amerikanska nyhetssajter.

Tillåt mig tvivla på att myndigheter som SÄPO inte utnyttjar en sådan resurs. Allt går tillbaka till USA och deras spioneri på människor, organisationer, institutioner, företag, myndigheter och politiker i andra delar av världen än USA, UK, Canada, Australien, Nya Zeeland och Israel, enligt Edward Snowdens läckta dokument. Att använda algoritmer i mobilen för att spionera på oss andra är ett relativt nytt fenomen. Det var inte Trump som började med det, det var Obama som slipade sitt spioneriverktyg NSA genom Prism surveillance section 702 program, och troligtvis startade det trevande redan under George W Bush. Svenska myndigheter hade inte något riktigt val annat än att hoppa på tåget, men jag ser ingen svensk myndighetsperson fälla några tårar över det, tvärtom så välkomnades verktyget med öppna armar. Du vet inte vilken koll USA och storebror har på dig Svensson. De vet precis vad du gör, var du gör det och när du gör det. Normalt så sköts allt sådant av algoritmer, men om du är en offentlig person som jag så kan det säkert hända att du blir skrutinerad av en faktisk person, särskilt när SÄPO är inblandat. Om du tror att du ska komma undan integritetskränkande algoritmer i Androidtelefoner bara för att du köper en Huawei-telefon så tänk igen. Du får bara en ännu mer utstuderad övervakare. Det är inbyggt i hårdvaran och du har sannolikt själv godkänt spionaget mot dig själv. Har du läst allt det finstilta när du ska godkänna en app? Jag trodde väl inte det! Men det kvittar egentligen att du inte studerat det finstilta för de meningar som ger Amerikanska myndigheter möjlighet att veta allt om dig är tvetydigt skrivna och du har redan godkänt det. Att de samlar in information om dig är inte tvetydigt skrivet, det är de öppna med. Men i vilket syfte framgår inte tydligt när det berör amerikanska myndigheter. Ibland måste man godkänna villkoren för att telefonen ens ska kunna fungera optimalt. Jag rekommenderar Sydkoreanska Samsung om du vill försöka komma undan spionage mot dig. Fast kanske inte ens det funkar, eftersom Samsung använder delar Made in China.

Roger M. Klang

Kategorier: Bok om andra världskriget | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: