Vem bär skulden till att vårt el-nät är underdimensionerat?

Bild: Vattenfall

Det är EUs regleringar som bär skulden. Vi visste nog inte att EU skulle reglera elnätet i Europa på det sättet när vi byggde el-nätet. Vi visste inte heller att Tyskland skulle avveckla sin kärnkraft och sin kolkraft med sådan hast. När Tyskland har överskott på el och vi samtidigt har ett underskott på el så måste tyska elbolag exportera el till oss, eftersom det är de som har råd att använda elen som köper elen. Rikaste land vinner.

Det är bara det att Tyskland är ett rikare land med en högre GDP per capita. Och det är bara det att det är nästan aldrig som Tyskland har ett överskott på el när vi har ett underskott. Det omvända händer dock ofta. Vi får alltså producera el till Tyskland och Danmark och vara utan el själva. Det är fullständigt oacceptabelt! Och det är därför som vi nu står inför ett bitvis nedsläckt Skåne i vinter. Det är också därför som regeringarna i Sverige och Tyskland står redo att bjuda över varandra med ersättningar till sina egna medborgare. Ni förstår, Tyskland vill ha vår el till varje pris även om det medför att vi blir deras el-slavar. Tyskland ser efter nummer 1, vilket är Tyskland och Tyskland enbart. Ja deras backwards cousines österrikarna kommer som nummer 2. Därefter kommer ingen ända ned till den sista sköldpaddan som jorden står på hela vägen ned till evigheten.

Fast en bitvis nedsläckning av el-nätet i Skåne kommer sig inte av att vi vill näpsa tyskarna. Nedsläckningar sker därför att om produktionen kontra förbrukningen blir lägre eller högre än el-systemets kapacitet, så riskerar el-nätets frekvens att sjunka under 50 Hertz till 49.9 Hertz eller till och med mindre, alternativt stiga till över 50.1 Hertz. Frekvensen i el-nätet måste alltid hålla sig över 49.9 Hertz och under 50.1 Hertz, annars riskerar elektrisk utrustning att ta skada. När man inte längre kan planera för detta så stängs delar av el-nätet ned. 50 Hertz är 50 svängningar i sekunden och utgör växelström eller AC.

Annons
Kategorier: Deutschland, Gas supplies, Germany, Tyskland | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: